Başkent Sağlık Hizmetleri
başkent sağlık
TÜMÜNÜ GÖR

Tehlikeli Atık Talimatı

Tehlikeli Atık Talimatı

Tehlikeli Atık Talimatı;

1.Temizlik, bakım ve kontrol işlemleri esnasında çıkan atıklar (Lastik atıklar, yağ bulaşmış metal atıklar, eldiven üstübü vb.) 

  • “Kirli metal atık” yazan  kutuya, yağ bulaşmış olan metalleri atınız(Rulmanlar, dişliler,roleler, burçlar v.b).Eğer metal parçalar kutuya sığmayacak  ya da kutuya zarar verebilecek büyüklükteyse kirli metal atığı doğrudan Atık Depolama Sahasında ilgili alana götürünüz.
  •  “Kirlenmiş atıklar” yazan kutuya kirli üstübü, eldiven, bez, plastik, cam, filtre torbaları, yağ,hava ve mazot filtreleri,kirli talaş,kirli döküntü müdahale malzemesini, yağ, fuel-oil bulaşmış malzemeleri atınız.
  • silgi lastiği, lastik keçe, conta,oring,şoklama valf diyaframı,polietilen,fiber,karbon contalar vb. atık malzemeleri  “kirlenmiş atık” kutusuna atınız.
  • Kutular doldukça bu atıkların toplanması ve tehlikeli atık depolama binasına nakledilmesi İnsan Kaynakları Şefliğinin sorumluluğunda temizlik müteahhidinin görevidir.
  • Muhtelif boya artıkları, solvent, tiner gibi çözücüler, kimyasal tutkallar, seramik yapıştırıcılar, alçı, kireç v.b atıklar tehlikeli atık deposunda ilgili yerlerde depolanır.

 

2.Yağ bulaşmış boş varilleri/boş boya kutularını  Atık Depolama Sahasında bu atıklar  için ayrılmış bölüme götürünüz. Bakım sırasında,doldurma ve boşaltma işlemlerinde kimyasal maddelerin ve yağların yere dökülme riskleri varsa bu tür işleri tava içinde yapınız.

 

3.Sistemden çıkan kullanılmış yağları Atık Depolama Sahasında bulunan atık yağ biriktirme variline doldurunuz. Varili dolduğunda  kapaklarını iyice kapatarak Atık Yağ Tankına boşaltmak üzere götürünüz. Atık yağların içine kesinlikle su, benzin, fuel-oil, boya, deterjan, solvent, antifiriz ve motorin gibi herhangi yabancı bir madde karıştırmayınız.

 

4.Gres atık yağları ise Atık Deposuna tehlikeli atıklar için ayrılmış olan bölüme götürünüz.

 

5.Sistemde oluşan trafo yağları Elektrik Bakım Şefliği sorumluluğunda ayrı olarak toplanarak atık depolama binasında bu atıklar için ayrılmış olan bölümde depolanır.

 

6.Sistemden sökülen hurda lastik bantlar birim  sorumlusu tarafından hurda sahasında bulunan bu atıklar için  ayrılan bölümde depolanır.

 

7.Atık elektronik malzemeleri Elektrik Bakım Atölyesindeki Atık Elektronik Malzeme” kutusuna atınız.Atık elektronik malzemeler Elektrik Bakım Şefliği  kontrolünde atık depo  binasına nakledilerek bu atıklar için ayrılan bölümde depolanır.

 

Tamiri mümkün olmayan kullanılamayacak durumda olan bilgisayar,faks,yazıcı ve fare,klavye gibi bilgisayar malzemelerini Bilgi İşlem Uzmanına teslim ediniz. Bu tür atıklarda tehlikeli atıklar olup, Bilgi İşlem Uzmanına teslim edilen atıklar uygun şekilde muhafaza edilip, bertaraf tesislerine gönderilir.

 

8.Atık Floresan ve ampulleri Elektrik Bakım Şefliğine teslim ediniz.

 

9. Elektrik Bakım atölyesinde Atık Floresan-Ampulleri ilgili kutusuna orjinal ambalajının içine koyarak atınız. Biriken atıklar atık depo binasına nakledilerek  bu atıklar için ayrılan bölümde  depolanır.

10.Aküleri atık deposunda belirlenen sahaya koyunuz. Akülerin depolanma  süreleri 90 günü geçmemelidir.

 

11.Atık Pilleri idari binalar,işletme binası,ambar ve fırın kumanda odasında bulunan “Atık Pil Kutusu” na atınız. Dolan atık pil kutuları ilgili birim amirinin sorumluluğunda temizlik müteahhidi tarafından atık depolama binasına nakledilerek bu atıklar için ayrılan bölüme götürülür.

 

12. Tonerler, kartuşlar, şeritleri Bilgi İşlem Uzmanına teslim ediniz.

13.İş makinelerinden ve şirket otolarından çıkan hurda lastikler birim sorumlusu tarafından atık lastik sahasında  depolanır.

 

14.Kullanımdan kalkmış veya kullanım süresi dolmuş olan laboratuar kimyasal malzemeleri,dolan atık kimyasal çözelti bidonları laboratuar personeli tarafından atık depolama binasına bu atık için ayrılmış olan bölüme götürülür,miktarı ve tarihi çizelgeye yazılır.

 

15.İzolasyon atıklarını Atık Depolama Binasında belirlenen sahaya ayırınız.Toplama ve taşıma esnasında etrafa dağılmamasına dikkat ediniz.Bakım-onarım faaliyetleri sonrası açığa çıkan; kaynak- keski elektrot, spral,keski taşları,zımparalar v.s. malzemeleri toplayarak atık toplama kutularına ve buralarda biriken atıkları da atık deposunda ilgili yerlerine götürerek depolayınız. Değişen havalı bant bezlerini atık depolama yerine götürerek ilgili stok yerine koyunuz.

 

16.Tüm atıkların atık depo binasına nakledilmesi sırasında atıklar tartılır,  atık deposu atık izleme tablosuna gerekli bilgiler doldurulur,imzalanır.

 

17.Tehlikeli atıklar, Çevre ve Orman Bakanlığından lisanslı bertaraf veya geri kazanım tesislerine Kalite Kontrol Şefi ve Satın alma Şefi tarafından gönderilir.  Satış miktarları Satılan atıkları izleme çizelgesine  işlenerek bir nüshası satın alma şefliğinde 1 nüshası da Kalite Kontrol Şefliğinde muhafaza edilir.

 

18.Tehlikeli atık depolama binası ile ilgili işlemlerin takibinden Kalite Kontrol Şefliği sorumludur.

 

19.Bu talimatın tam ve doğru bir şekilde uygulanmaması toprak, su ve hava kirliliğine neden olur.

16 Ekim 2013
2.104 görüntülenme