Başkent Sağlık Hizmetleri
başkent sağlık
TÜMÜNÜ GÖR

GEZİCİ İSG HİZMETLERİ

Anasayfa » GEZİCİ İSG HİZMETLERİ

 


Mobil Sağlık Hizmetleri

Mobil sağlık taraması için Başkent İş Sağlığı ve Güvenliği Merkezinden hizmet alabilirsiniz. Mobil sağlık hizmetleri için müşteri temsilcimizle 0(312) 213 13 50 / 114 dahili numarayla lütfen iletişime geçiniz. Müsteri temsilcimizle yapacağınız görüşme sonucunda taleplerinizi karşılayacak mobil sağlık taraması için mail yoluyla fiyat teklifi gönderilecektir. Teklifimiz kabul edilmesi durumunda Planlama departmanımız sizinle iletişime geçerek karşılıklı en uygun zamanda Mobil Sağlık Taraması planlaması yapılacaktır.

Mobil Sağlık Taraması için Mevzuat Hakkında Bilgilendirme

Sağlık Bakanlığı, Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü 54567092 sayılı 29/04/2016 tarihli Mevzuat İşleri Daire Başkanlığının yazısında, yıllardır Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı arasında uzlaşılamayan Gezici İSG hizmetleri diğer bir tabir ile Mobil Sağlık Hizmetleri konusunda bir anlaşmaya varıldığının göstergesi olarak yayımlanmıştır.

Gezici İSG Hizmetleri

Sağlık Bakanlığı, Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü B.10.0.THG-0.79.00.03/ 50170*21/12/2010 Sayılı Gezici Sağlık Araçları ve Mobil Üniteler Hakkında. konulu yazısında, “gezici sağlık araçları ve mobil sağlık üniteleriyle verilen gezici sağlık hizmeti uygulamalarında zaman zaman etik olmayan ve özellikle bazı özel sağlık kuruluşlarının mevzuat hükümlerine aykırı olarak kuruluşları lehine talep oluşturmaya yönelik fiil ve davranışlarda bulundukları Bakanlığımızca müşahede edilmiştir.

           

Gezici Odyometri Sağlık Aracı İzin Belgesi

Ayrıca Aile Hekimliği ve Evde Bakım Hizmetleri uygulamalarının ülke genelinde yaygınlaştığı, Bakanlığımıza bağlı birinci basamak sağlık kuruluşlarınca da tarama ve mobil sağlık hizmetlerinin etkin bir şekilde yürütülüyor olması hususları göz önüne alındığında özel sağlık kuruluşlarınca gezici sağlık hizmeti sunulmasına ihtiyaç kalmadığına karar verilmiştir.”  ifadesi yer almaktadır.

Bu ifadeden de anlaşılacağı gibi Sağlık Bakanlığının Gezici İSG Hizmetleri konusunda herhangi bir mevzuatı bulunmamaktadır. İşçi sağlığı taramalarında gezici sağlık araçlarını yasal görmediği gibi mevzuatlarında da çalışanların işe uygunluğunu ve meslek hastalıkları  riskine karşı yapılacak sağlık taramalarının nasıl ve ne şekilde yürütülebileceği konusunda da yıllardır herhangi bir mevzuat çalışması bulunmamaktadır.

Çalışma Bakanlığı, OSGB lerde bulunan mobil sağlık araçları hakkında isg katip duyurusu olarak 12.08.2014 Gezici Sağlık Araçları Hakkında Sağlık Bakanlığı’nın 21/03/2014 tarih ve 622.02 sayılı yazısında Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimlerince, temel laboratuvar ve radyolojik tetkik hizmetlerinin gezici sağlık aracı içinde verilmesinin uygun olmadığı aksinin tespiti halinde ilgili kişilerin 992 sayılı Seriri Taharriyat ve Tahliliat Yapılan ve Masli Teamüller Aranılan Umuma Mahsus Bakteriyoloji ve Kimya Laboratuvarları Kanunu’nun 9 uncu maddesi hükmünce cezalandırılacağı yönünde bilgilendirme yapılmıştır.

Çalışma Bakanlığı mevzuatlarında yer alan  İşe Giriş ve Periyodik Muayenede, çalışma ortamındaki risklerden kaynaklı meslek hastalığı ve maruziyet hakkında laboratuvar tetkiklerinin yapılması zorunluluğu bulunmaktadır. İstenen laboratuvar tetkikleri; 05.11.2013 tarihli ve 2882 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Tozla Mücadele Yönetmeliği gereği ve işyeri hekimlerinin gerek gördüğü işyerlerinde PA Akciğer Grafisi, gürültülü ortamlarda çalışanlar için endüstriyel tarama işitme testi (Odyometri), Solunum Fonksiyon Testleri (SFT), maruz kalınan kimyasal risklere istinaden laboratuvar tetkikleri biyokimya, mikrobiyoloji ve toksikoloji testleri  yer almaktadır.

Gezici Röntgen Sağlık Aracı

Sağlık Bakanlığı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı arasındaki gezici İSG hizmetleri yada mobil sağlık hizmetleri ikilemi,  Sağlık Bakanlığının 54567092 sayılı 29.04.2016 tarihli “Gezici İSG Hizmetleri” konulu genelgesiyle çözülmüş görülmektedir.

Bu genelge ile; 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında yer alan işyerlerinde çalışanların sağlık gözetimlerinin yapılmasının kanuni zorunluluk olduğu belirtilmiştir.

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunun “sağlık gözetimi” 15. maddesi gereği “işverenler, çalışanların işyerinde maruz kalacakları sağlık ve güvenlik risklerini dikkate alarak sağlık gözetimine tabi tutulmalarını sağlar.” ifadesiyle işyeri hekimleri, çalışanların sağlık muayeneleri yapılırken meslek hastalığı ve maruziyet hakkında kanaat oluşturabilmesi ve çalışma ortamındaki risklerin çalışanlar üzerinde oluşturduğu etkilerin gözlenmesi amacıyla biyolojik, fizyolojik ve kimyasal ölçüm ve analizlerin yapılması ile mümkün olacağı genelgede vurgulanmıştır.

161 sayılı ILO Sözleşmesinde temel iş sağlığı hizmetlerinin işyerinde verilmesi gerektiği, İşyeri ve çalışanların iş sağlığı ve güvenliği (İSG) koşulları değerlendirilerek, temel iş sağlığı hizmetlerinin çalışma saatleri içinde işyerinde verilmesi; kolay, erişebilir, etkili hızlı, ve verimli iş sağlığı hizmetlerinin sunulabilmesi adına önem arz ettiği genelgede belirtilmektedir. İş sağlığı gözetimlerinin işyeri dışında verilmesi iş gücü, iş günü, üretim ve iş verimi kayıplarına neden olduğuna dikkat çekilmiştir. Özellikle kimyasal maddelere maruziyetlere ilişkin bazı laboratuvar tetkikleri için numunelerin mesainin başlangıcında, ortasında ya da bitiminde alınması gibi bilimsel zorunlulukların olduğu vurgulanmıştır. Açıklanan nedenler iş sağlığı hizmetleri kapsamındaki sağlık gözetimine esas tetkiklerin gezici İSG araçları ile sunulmasını gerektirdiği aynı genelgede ifade edilmiştir.

İş sağlığı hizmetleri kapsamında yapılan sağlık gözetimine ilişkin sorumluluk işverene ait olup, işveren tarafından bu sorumluluğun yerine getirilmesi sağlık gözetiminin zamanında ve düzenli yapılması ve ancak tetkiklerin işyeri ortamında yaptırılması ile mümkün olabileceği genelgede yer almaktadır.

Gezici İSG Hizmetleri Genelgesi A) Genel Esaslar 1. bendinde İş sağlığı hizmetleri kapsamında sağlık gözetimi amaçlı tıbbi tetkikler ve röntgen hizmetleri il sağlık müdürlüğünce izin verilen gezici İSG araçları kullanılarak yapılabilir. Gezici İSG Hizmetleri; 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği kapsamında İSG Hizmeti vermeye yetkili işyeri sağlık ve güvenlik birimi (İSGB) ile ortak sağlık ve güvenlik birimi (OSGB) tarafından sunulur. İSGB ve OSGB’ler bu hizmeti SAĞLIK BAKANLIĞINCA RUHSATLANDIRILMIŞ SAĞLIK KURUM VE KURULUŞLARINDAN HİZMET ALIMI YÖNTEMİYLE SUNABİLİRLER. Gezici İSG araçları başka kurum/kuruluşlar tarafından kullanılamaz.

2. bendinde, Gezici İSG aracı, yukarıda belirtilen yetkilendirilmiş kurum ve kuruluşlar bünyesinde iş sağlığı hizmetlerinde tetkik ve numune taşıma amaçlı kullanılır. Gezici İSG araçları ile alınan numunelerin analizleri 09/10/2013 tarihli ve 2879 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Tıbbi Laboratuvar Yönetmeliği hükümleri uyarınca SAĞLIK BAKANLIĞINCA RUHSATLANDIRILMIŞ TIBBİ LABORATUVARLARDA YAPILABİLİR.  ifadeleri yer almaktadır.

 

SAĞLIK BAKANLIĞI GEZİCİ İSG HİZMETLERİ GENELGE İNDİR…gezici-isg-hizmetleri-genelgesi

 

 

Sağlık gözetimi MADDE 15 – (1) İşveren; a) Çalışanların işyerinde maruz kalacakları sağlık ve güvenlik risklerini dikkate alarak sağlık gözetimine tabi tutulmalarını sağlar. b) Aşağıdaki hallerde çalışanların sağlık muayenelerinin yapılmasını sağlamak zorundadır: 1) İşe girişlerinde. 2) İş değişikliğinde. 3) İş kazası, meslek hastalığı veya sağlık nedeniyle tekrarlanan işten uzaklaşmalarından sonra işe dönüşlerinde talep etmeleri hâlinde. 4) İşin devamı süresince, çalışanın ve işin niteliği ile işyerinin tehlike sınıfına göre Bakanlıkça belirlenen düzenli aralıklarla. 11655 (2) Tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işlerde çalışacaklar, yapacakları işe uygun olduklarını belirten sağlık raporu olmadan işe başlatılamaz. (1) (3) (Değişik birinci cümle: 10/9/2014-6552/17 md.) Bu Kanun kapsamında alınması gereken sağlık raporları işyeri hekiminden alınır. 10’dan az çalışanı bulunan ve az tehlikeli işyerleri için ise kamu hizmet sunucuları veya aile hekimlerinden de alınabilir. Raporlara itirazlar Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen hakem hastanelere yapılır, verilen kararlar kesindir. (4) Sağlık gözetiminden doğan maliyet ve bu gözetimden kaynaklı her türlü ek maliyet işverence karşılanır, çalışana yansıtılamaz. (5) Sağlık muayenesi yaptırılan çalışanın özel hayatı ve itibarının korunması açısından sağlık bilgileri gizli tutulur.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gezici İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri

Gezici Sağlık Hizmetleri

Gezici Mobil Sağlık Hizmeti

Gezici Mobil Sağlık Hizmetleri

Gezici İSG Hizmeti

Gezici İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmeti

mobil sağlık hizmeti

Gezici İSG aracı
gezici röntgen aracı
mobil röntgen aracı
gezici mobil röntgen aracı

mobil sağlık hizmeti ankara

Gezici İSG aracı ankara
gezici röntgen aracı ankara
mobil röntgen aracı ankara

mobil sağlık taraması

mobil sağlık hizmetleri

gezici mobil röntgen aracı ankara

gezici isg hizmetleri yönetmelikleri

gezici sağlık aracı

gezici sağlık araçları

gezici sağlık ünitesi

gezici sağlık üniteleri

röntgen hizmetleri il sağlık müdürlüğünce izin verilen gezici İSG araçları
il sağlık müdürlüğünce izin verilen gezici İSG araçları
Whatsapp
Müşteri Temsilcisi
Müşteri Temsilcisi
Merhaba!
Size nasıl yardımcı olabiliriz?
1