Başkent Sağlık Hizmetleri
başkent sağlık
TÜMÜNÜ GÖR

BUHAR KAZANI PERİYODİK KONTROLÜ

BUHAR KAZANI PERİYODİK KONTROLÜ

BUHAR KAZANI PERİYODİK KONTROLÜ

Buhar Kazanı Çalışma Prensibi Nedir ve Buhar Kazanı Tercihi Nasıl Yapılmalıdır?

Yakıtın yanmasıyla veya başka bir enerji kaynağı kullanarak sudan istenilen miktarlarda sıcaklık ve basınçlı buhar elde edilen basınçlı kap prensibine dayanır.

Buhar kazanı seçimlerinde dikkat edilmesi gereken konu verimliliktir. İhtiyaç duyulan basınç değeri ve kapasite iyi hesaplanmalıdır. Buhar kazanlarında en verimli durum kazanın %80 değerindeki yükleme durumundadır. Yani kapasitesinin %25 oranında daha fazlası seçilmelidir.

Buhar Kazanı Periyodik Kontrolü Ne Sıklıkla Yapılmalıdır?

Buhar kazanlarının periyodik kontrolü kazanların imalatının tamamlanmasının ardından imalatçı firma tarafından yapılan test ve deneylerin haricinde tarafsız bir muayene kuruluşu tarafından muayeneye tabi tutulmalıdır. Buhar kazanlarının kurulumu yapılıp kullanılmaya başlanmadan önce, kazanların üzerinde yapılan herhangi bir değişiklikte ve buhar kazanlarında yapılan tamir ve bakım işlemlerinden sonra İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği’ne göre bütün basınçlı kaplar gibi buhar kazanlarının periyodik kontrollerinin yılda en az 1 kez yaptırılması kanunen zorunludur.

Kanunen Zorunlu Olan Periyodik Kontroller Yaptırılmazsa ?

Süreleri kanunen belirlenen bu periyodik kontroller yaptırılmadığı durumlarda sorumlu iş yeri sahibi olur. Bakanlıkça ve Türk Standartları Enstitüsü tarafından yapılan firma denetlemelerinde tespiti halinde iş yeri sahibine cezai işlem uygulanır. Bu yüzden yaptırılması gerekmektedir.

Buhar Kazanının Periyodik Kontrol Muayenesi Nasıl Yapılmaktadır?

Firmamız A- tipi akredite bir muayene kuruluşu olarak alanında uzman personelimizce yapılan buhar kazanının periyodik kontrolünde standartlara uygunluğunun tespiti, basınç testleri, tahribatsız muayene, çatlak ve deformasyon kontrolü, ekipmanların konumu, sızdırmazlıkları gibi değerlendirmelerin  sonucunda buhar kazanının periyodik kontrol muayenesi uygunluğu rapor edilir.

Buhar kazanlarının Periyodik Kontrolünde Basınç Testi Nasıl Yapılır?

Kazanların periyodik kontrolü için kazanın çalışması durdurularak elektrikle bağlantısı kesilir. Kazan soğutulur. Kazan duman boruları ve çevresi temizlenir. Kazan üzerindeki kaçaklar önlenir. Kazan içerisinde hava kalmayacak şekilde (taşıncaya kadar) tamamen su ile doldurulur. Ve firmamızca gerekli ekipmanlarla buhar kazanı çalışma basıncının 1,5 katında hidrostatik deney yapılır. Hidrostatik deneyin yapılamayacağı kazanlarda buhar kazanı periyodik kontrolü kapsamında hazırladığımız raporda deneyin yapılmadığı nedeniyle birlikte belirtilir. Hidrostatik deneylerin haricinde ultrasonik ölçümlerde firmamız tarafından yapılabilmektedir. Yapılan ultrasonik ölçümlerin sonuçları da firmamızca hazırlanan periyodik kontrol raporuna eklenir.

Buhar Kazanının Periyodik Kontrolü Hangi Standartlara Göre Yapılmaktadır?

Buhar kazanı periyodik kontrolü için yönetmelikte belirtilen TS 2025 standartlarına göre kontrolünü yapmaktayız.

Buhar Kazanlarının Periyodik Kontrolü Raporu Nasıl Hazırlanmaktadır?

Buhar kazanlarının periyodik kontrolü İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliğinde belirtilen uygun standartlara göre yetkili mühendis ve teknikerlerden oluşan uzman kadromuzca yerinde test ve kontrollerinin yapılmasının ardından teknik yöneticimiz tarafından onaylı raporumuz hazırlanmış olur.

 

Buhar Kazanlarının Periyodik Kontrolü İçin Kimler Yetkilidir?

Yönetmeliğin ilgili maddesine göre kazanların periyodik kontrolleri için makine teknikeri ve makine mühendisi ve yetkili teknik yönetici tarafından buhar kazanlarının periyodik kontrolü, raporlanması ve onayı yapılır.

İlgili Yönetmelik Nedir?

Firmamızca buhar kazanı periyodik kontrolü için takip edilen 25.04.2013 tarihli, 28628 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği, 22.01.2007 tarihli, 26411 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan Basınçlı Ekipmanlar Yönetmeliği, 30.12.2006 tarihli, 26392 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan Basit Basınçlı Kaplar Yönetmeliği, 31.12.2012 tarihli, 28514 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan Taşınabilir Basınçlı Ekipmanlar Yönetmeliği esas aldığımız yönetmelikler ve mevzuatların ilgili maddelerini içermektedir.

15 Aralık 2017
1.928 görüntülenme
Whatsapp
Müşteri Temsilcisi
Müşteri Temsilcisi
Merhaba!
Size nasıl yardımcı olabiliriz?
1